Professionele fotografie te duur? – deel 2

Er bestaan heel wat misvattingen over de prijs van een fotoshoot. Zeker nu iedereen zelf honderden of duizenden foto’s per jaar maakt met zijn smartphone wordt vaak gedacht dat professionele fotografen ook gratis of zeer goedkoop kunnen werken. Graag geef ik je wat meer uitleg over wat er allemaal komt kijken bij een professionele fotograaf. Hopelijk geeft dit je een andere kijk op de zaak, en begrijp je na het lezen van dit artikel beter wat er achter het bedrag op de offerte of factuur zit!

Omdat het om een nogal uitgebreid artikel gaat, heb ik het opgesplitst in 2 delen. Dit is het tweede deel. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan snel hier.

In het eerste deel hebben we gezien dat een groot deel van de kosten als professionele fotograaf niet enkel naar apparatuur en extra benodigdheden gaat, maar ook naar het verwerven van de nodige kennis en ervaring.

In dit tweede deel bekijken we de tijd die het kost om de perfecte foto af te leveren, alsook de kosten die horen bij het uitoefenen van een zelfstandige activiteit.

Tijd

De tijdsinvestering is een onderdeel dat vaak onderschat wordt. Er komt meer werk bij kijken dan enkel de tijd van de fotoshoot. Vanaf het moment dat je contact opneemt om een fotoshoot te boeken, investeer ik tijd in jou als klant. Ik stel een offerte op, beantwoord jouw vragen, leer wat meer over jouw hond en zijn karakter, maak alle administratie in orde.

De dag voor de fotoshoot wordt alles voorbereid: alle materiaal nakijken, lenzen schoonmaken, accu’s opladen, tas inpakken voor een shoot op locatie of de studio opstellen.

Dan is het moment van de fotoshoot aangebroken. Niet enkel de tijd die ik besteed aan het fotograferen van jouw hond, maar ook de reistijd moet je hier mee rekenen.

Na de fotoshoot komt dan het deel waar het meeste tijd in kruipt: de nabewerking. De foto’s van de sessie worden geïmporteerd op de computer en er wordt een eerste selectie gemaakt. Bewogen of onscherpe foto’s gaan er onverbiddelijk uit. Ook beelden waar je hond de verkeerde kant uit kijkt, maar half op de foto staat of zijn ogen dicht heeft worden verwijderd.

Uit de overblijvende foto’s kies ik dan de beste. Deze worden één voor één bewerkt: belichting en kleuren worden geoptimaliseerd, eventuele digitale ruis wordt onderdrukt, storende elementen zoals de leiband of een verdwaald papiertje op de grond worden verwijderd. Zodra elke foto op deze manier geperfectioneerd is, wat toch enkele uren werk kost, worden deze geëxporteerd naar een beveiligd online webalbum. Via dit album kan je jouw foto’s bewonderen en delen met vrienden en familie.

De volgende stap is het verwerken van jouw bestelling. Bestel je een fotoalbum, dan wordt de volledige layout ontworpen om jouw foto’s het best tot hun recht te laten komen. Maar ook als je andere producten kiest worden de geselecteerde foto’s geoptimaliseerd voor het type product dat je bestelt. Afhankelijk van wat je gekozen hebt wordt de bestelling daarna geplaatst bij de ene of de andere leverancier. Zodra je bestelling binnen is wordt deze nog eens door mij gecontroleerd vooraleer ik ze aan jou bezorg.

Ondernemerschap

Als zelfstandig fotograaf ben je ook ondernemer. Dit houdt in dat je zelf voor heel wat zaken verantwoordelijk bent. Zo is er een hele administratie die moet bijgehouden worden en moet je boekhouding kloppen. Ofwel doe je dit allemaal zelf, wat tijd vraagt. Tijd die je niet kan besteden aan betaalde opdrachten. Ofwel neem je een boekhouder onder de arm, die echter ook moet betaald worden. Ook voor de betaling van je sociale bijdragen sta je zelf in, kosten die anders door de werkgever gedragen worden.

Ook in marketing steek je veel tijd en geld. Jammer genoeg komen de klanten immers niet vanzelf! Een frisse en up-to-date website, visitekaartjes, flyers, voorbeeldproducten, advertenties, … Allemaal dingen die je nodig hebt om klanten aan te trekken, maar die toch weer geld kosten.

Om op de plaats van de fotoshoot te geraken met al je materiaal heb je ook een auto nodig. Om studiosessies aan te kunnen bieden moet je dan natuurlijk weer een speciale ruimte inrichten.

De afdrukken die je bestelt moeten door mij eerst bij de leverancier aangekocht worden. Om jou de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen leveren werk ik enkel met de beste aanbieders. Dit vertaalt zich echter in een iets hoger prijskaartje dan de ‘gewone’ fotolabo’s. Hierdoor zijn de winstmarges op deze afdrukken vrij klein.

En op het einde van het jaar, na aftrek van alle kosten die je hebt moeten maken, gaat er ook nog een deel naar de belastingen.

Conclusie

Je ziet het, fotograaf is een serieus beroep. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik de herinnering aan jouw hond mag vastleggen. Als perfectionist durf ik er niet van dromen om u een minderwaardig product af te leveren! Ik doe er alles aan om je foto’s te bezorgen waar je nog jaren plezier aan zult beleven.

Het netto inkomen als fotograaf is helemaal niet zo hoog als velen misschien denken. De prijzen, die door veel mensen duur gevonden worden, zijn eigenlijk heel realistisch als je beseft welke kosten er moeten gemaakt worden. Ik hoop om dit aan de hand van deze 2 artikelen duidelijk gemaakt te hebben.

Ben je overtuigd geraakt dat een fotoshoot met jouw hond toch wel een goed idee is? Of wil je nog wat meer informatie? Neem dan snel contact op.
Vergeet ook niet mijn Facebookpagina te volgen. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en speciale promoties.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *