Professionele fotografie te duur? – deel 1

Er bestaan heel wat misvattingen over de prijs van een fotoshoot. Zeker nu iedereen zelf honderden of duizenden foto’s per jaar maakt met zijn smartphone wordt vaak gedacht dat professionele fotografen ook gratis of zeer goedkoop kunnen werken. Graag geef ik je wat meer uitleg over wat er allemaal komt kijken bij een professionele fotograaf. Hopelijk geeft dit je een andere kijk op de zaak, en begrijp je na het lezen van dit artikel beter wat er achter het bedrag op de offerte of factuur zit!

Omdat het om een nogal uitgebreid artikel gaat, heb ik het opgesplitst in 2 delen. Het eerst deel kan je hieronder lezen, het tweede deel vind je hier.

Apparatuur

Een belangrijke kost als fotograaf is natuurlijk de apparatuur. Zoals met vele dingen in het leven is er een bepaald punt waar je veel meer betaalt voor kleine verbeteringen. Waar een standaard DSLR camera met kitlens rond de €600 kost, moet je voor een professioneel model toch al gauw vier maal zo veel rekenen. En als deze camera plots dienst weigert tijdens een shoot, moet je ook een backup camera voorzien.

Met één lens ben je natuurlijk ook niet veel. Elke situatie vraagt om een andere lens. Een groothoekzoom om je hond en zijn omgeving in beeld te brengen, een telezoom voor actiefoto’s en portretten. Daarnaast nog een aantal lichtsterke prime lenzen om bij mindere lichtomstandigheden te kunnen fotograferen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal extra benodigdheden die onmisbaar zijn. Extra accu’s om niet halverwege de shoot zonder stroom te vallen. Snelle en grote geheugenkaarten om alle foto’s op te slaan. Flitsers, zowel grote studioflitsers als kleinere modellen voor op locatie. Softboxen, paraplu’s en andere lichtvormers om het licht te verzachten en de kwaliteit te verbeteren. Een achtergrondsysteem met rollen papier in de studio. Reflectieschermen om donkere delen op te lichten. Een statief om je camera stabiel te houden. Tassen en koffers om al dit materiaal in op te bergen en te vervoeren.

Om al die foto’s nadien te bewerken heb je ook een snelle computer nodig met professionele software. Om te zorgen dat jouw foto’s niet verloren gaan bij een technisch probleem, diefstal of  brand, worden er ook verschillende backups gemaakt op externe harde schijven en online.

En al deze apparatuur moet ook onderhouden worden, en regelmatig geüpgraded of vervangen worden.

Accessoires

Naast de apparatuur en studiomateriaal, die alle fotografen nodig hebben, zijn er ook een aantal benodigdheden die specifiek zijn aan een honden- of huisdierenfotograaf.

In de studio heb je, naast  de flitsers met hun lichtvormers en de achtergronden ook een aantal accessoires nodig. Kussens en manden, zetels en banken, krukjes en doeken waar je hond kan op zitten of liggen om het perfecte beeld te creëren.

Om de aandacht van jouw hond te trekken tijdens de fotoshoot, zowel in de studio als op locatie, heb ik ook een aantal piepspeeltjes, balletjes, vreemde geluidjes ter beschikking. En uiteraard de nodige snoepjes om zijn modellenwerk te belonen!

Kennis

Als professionele fotograaf moet je in alle omstandigheden weten hoe je de beste foto maakt. Die kennis komt van opleidingen, workshops, boeken en vakbladen, online cursussen. Door zelf veel te oefenen en dingen te proberen, fouten te maken en daaruit te leren, uitdagingen aan te gaan wordt deze kennis nog verder uitgebreid.

Naast deze technische kennis van fotografie, heb je als hondenfotograaf ook nog de nodige kennis over honden en hun gedrag nodig. Ook hier weer komt deze kennis uit verschillende bronnen, aangevuld met de nodige ervaring.

En verder

Het tweede deel, waarin ik dieper in ga op de investering in tijd en de kosten van het ondernemerschap, kan je hier lezen.

Zie je een fotoshoot met jouw hond wel zitten? Of wil je nog wat meer informatie? Neem dan snel contact op.
Vergeet ook niet mijn Facebookpagina te volgen. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en speciale promoties.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *