Hoe kies je de juiste hondenfotograaf?

Hoe kies je de juiste hondenfotograaf?

Sinds de opkomst van de digitale fotografie, en zeker nu smartphones steeds betere camera’s aan boord hebben, is iedereen fotograaf. Dagelijks worden miljoenen foto’s gepost op Facebook, Instagram en andere sociale media. Toch blijft er nog steeds vraag naar professionele fotografen. Ook om mooie herinneringen te behouden van je hond, kat of paard. Maar hoe kies je nu zo’n huisdierenfotograaf?

Laat mij beginnen met te zeggen dat er niet zo iets bestaat als de ‘beste’ hondenfotograaf. Alles hangt af van je wensen, je budget, de stijl die je mooi vindt, …
Om je een overzicht te geven van wat er op de markt is, heb ik een onderverdeling gemaakt van de verschillende types fotografen.

De shoot-and-burn fotograaf

Dit type fotograaf vormt de grootste groep. Het zijn meestal mensen die een voltijdse job hebben, en na hun uren wat willen bijverdienen. Zij hebben een DSLR camera met standaard lenzen en werken in de automatische stand. Hierdoor kunnen er grote verschillen zijn in belichting tussen de gemaakte foto’s. Ook hebben zij dikwijls geen of weinig ervaring met honden, waardoor zij niet in staat zijn om jouw hond in de mooiste pose vast te leggen.

Wat mensen vaak doet besluiten om voor dit soort fotograaf te kiezen, is hun prijs. Voor een spotprijs beloven zij een massa foto’s. Zij kunnen deze lage prijs hanteren omdat zij geen investering gedaan hebben in materiaal of in opleiding (zowel op vlak van fotografie als op vlak van hondengedrag). Deze foto’s worden dan rechtstreeks, zonder enige nabewerking, op een cd of usb-stick gezet. Of ze nu correct belicht zijn, scherp, met de juiste compositie, alles wordt aan de klant geleverd die dan maar zijn plan moet trekken. Wil je van deze foto’s een deftige afdruk maken, dan zal je zelf eerst de bruikbare foto’s moeten uitzoeken, de nodige nabewerking doen, uitvissen welk type afdruk bij welke foto past en een goede afdrukcentrale vinden. En nee, het Kruidvat levert geen professionele afdrukken… Kortom, het meeste werk ligt nog bij jou, en je betaalt dus eigenlijk veel geld voor weinig service.

De portretfotograaf

Deze fotograaf heeft meestal een degelijke opleiding gehad, en werkt met het beste materiaal. De duurste camera’s en lenzen. Een ruime studio met allerlei soorten achtergronden en belichtingsmateriaal. Een krachtige computer met professionele software. En een backup van jouw foto’s, zodat je later nog steeds kan bijbestellen.

Je zal na afloop van de fotoshoot ook nooit alle foto’s te zien krijgen. Enkel de beste, die voldoen aan alle vereisten qua belichting en scherpte, zullen geselecteerd worden. Dit type fotograaf kent ook alle nodige bewerkingen om het maximale uit iedere foto te halen, en hanteert een consistente stijl.

De service is hier dus optimaal, maar dit merk je ook in de prijs. Zeker als de fotograaf wat bekender is en al beroemdheden voor zijn lens heeft gehad, kan de prijs snel oplopen. Bovendien is hij wel gewend om mensen te laten poseren, maar huisdieren zijn niet zo makkelijk te sturen. Sommige portretfotografen nemen dan ook geen opdrachten aan om huisdieren te fotograferen.

De gespecialiseerde huisdierenfotograaf

Deze categorie, waartoe ik zelf behoor, leunt dicht aan tegen de portretfotograaf. Ook ik maak gebruik van topmateriaal en heb een thuisstudio waar jouw hond vrij kan rondlopen en wennen aan de vreemde omgeving. Daarenboven is dit mijn beroep, en niet zo maar iets voor ‘na de uren’.  Op die manier kan ik jou en jouw hond alle aandacht geven die jullie verdienen.

Na de shoot selecteer ik de beste beelden en ontwikkel ze in de digitale donkere kamer om ze nog mooier te maken. Je krijgt dan ook enkel de toppers te zien in een online webalbum. Hier kan je dan je keuze maken welke foto’s je wilt laten afdrukken. Naast afdrukken op echt fotopapier kan je ook kiezen voor canvas, dibond of Xpozer. Wil je graag alle foto’s verzameld in een album? Ook dat is mogelijk. Ik maak voor deze producten enkel gebruik van de beste aanbieders uit binnen- en buitenland. Zo ben je zeker van de kwaliteit.

En de prijs? Wel, die ligt ergens tussen de shoot-and-burn fotograaf en de portretfotograaf. Voor deze prijs krijg je dan foto’s die kwalitatief de duurdere benaderen of evenaren, met het voordeel dat ik een betere expressie uit jouw hond kan halen dan een klassieke fotograaf. Door het gebruik van speciale technieken en inzicht in het gedrag van honden haal ik de beste expressies uit jouw hond, en weet op die manier zijn ware karakter vast te leggen.

Tot slot

Voor velen is de prijs nog steeds het grootste struikelblok om een professionele fotoshoot van hun huisdier te boeken. Twijfel jij ook nog? Lees dan zeker mijn volgende post, waarin ik uitleg wat je allemaal voor die prijs terugkrijgt. Hopelijk helpt dit om je over de streep te trekken!

Ben je al overtuigd om een fotoshoot met jouw hond te plannen? Of wil je nog wat meer informatie? Neem dan snel contact op.
Vergeet ook niet mijn Facebookpagina te volgen. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en speciale promoties.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *